Broodkever

Algemeen

Broodkevers (Stegobium paniceum) zijn wereldwijd verspreid.

De wijfjes leggen hun eieren of direct in het voedsel of in spleten in de directe omgeving ervan. Als de larven na een paar weken uitkomen zijn ze slechts 0,5 mm lang, maar buitengewoon actief. Ze kunnen verpakkingen binnendringen die niet absoluut dicht zijn. Zodra ze iets gevonden hebben wat ze aanstaat, knagen ze zich naar binnen, waar ze zich onmiddellijk vol eten. De broodkevers hebben zich aangepast aan zetmeelhoudende producten. Ze kunnen echter ook van gedroogde groenten, noten en kruiden leven. De volwassen kevers zijn goede vliegers en vliegen naar het licht toe. Hierdoor kan men ze vaak in gordijnen en op vensterbanken vinden, ver van de plaats waar ze zich ontwikkeld hebben.

Identificatie

Het broodkevertje is ongeveer 2 tot 5 mm lang en heeft een uniforme bruine kleur. De dekschilden vertonen fijne lengtegroeven. Het halsschild bedekt de kop als een soort monnikskap. Het broodkevertje is moeilijk te onderscheiden van de tabakskever en de kleine houtkever.

De larven zijn 0,5 tot 5 mm lang, zijn wit met een donkere kop en hebben pootjes.

Ontwikkeling

De broodkevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat ze de stadia ei-larve-pop-imago (volwassen stadium) achtereenvolgens doormaken. De ontwikkeling van ei tot volwassen insect kost bij 18°C ongeveer 7 maanden, bij 22°C ongeveer 2 tot 3 maanden. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de ontwikkeling, bij lage temperaturen staat de ontwikkeling vrijwel stil.
De wijfjes leggen hun eieren of direct in het voedsel of in spleten in de directe omgeving ervan. Als de larven na een paar weken uitkomen zijn ze slechts 0,5 mm lang, maar buitengewoon actief. Deze larven kunnen het een gehele week zonder voedsel uithouden.

Schade

Het zijn de larven die de schade aanrichten. Door hun zoektocht naar nieuwe voedselbronnen tasen ze producten aan.

Een aantasting door de Broodkevers kan herkend worden aan de ronde gaatjes in de produkten. Dit zijn de uitvliegopeningen van de volwassen kevers. Tegen de wanden en op de bodem van verpakkingsmateriaal van de aangetaste producten kunnen soms cocons worden teruggevonden.

Aangetaste producten zijn niet meer voor consumptie geschikt en worden best vernietigd, zodanig dat de overblijvende eitjes, larven en cocons mee verwijderd worden.

Bestrijding

Preventief is het belangrijk alle zetmeelhoudende producten goed afgesloten te houden of te bewaren in een gekoelde ruimte en gemorste voedingswaren onmiddellijk op te ruimen.

Bij bestrijding zal allereerst de bron moeten worden opgezocht en verwijderd. Alle zetmeelhoudende producten moeten worden gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van de Broodkever. Nadat de bron verwijderd werd, wordt deze plaats goed gereinigd en gestofzuigd om achterblijvende eitjes, cocons en larven te verwijderen. Eventueel kunnen de aangetaste plaatsen worden behandeld met een residueel werkend insecticide.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset