Amerikaanse kakkerlak

Algemeen

De Amerikaanse kakkerlak (Periplaneta americana) leeft over het algemeen op vochtige plaatsen, maar overleeft ook op droge plaatsen waar water aanwezig is. Ze hebben een voorkeur voor warme temperaturen rond de 29°C. Koude temperaturen verdragen ze niet. Deze kakkerlak is lichtschuw en zal zich dan ook ophouden in kieren, gaten en spleten, achter koelkasten, keukenkastjes, bij aquaria en bij alle andere warmte bronnen. Het is een alleseter welke het liefst vochtrijk, zoet voedsel, koolhydraten, dode dieren, uitscheidingen van mens en dier e.d. eet.

Deze kakkerlak wordt aanzien als één van de snelste insecten ter wereld met een snelheid van 54 km/u. Dit is ongeveer 50 keer zijn eigen lichaamslengte per seconde of, vergelijkbaar met de mens, een snelheid van 330km/u.

Identificatie

De volwassen kakkerlakken zijn 25-38 mm lang. Ze zijn roodbruin en hebben gele vlekken op hun lichaam ter hoogte van hun hoofd. Zowel de mannelijke als de vrouwelijke kakkerlakken hebben vleugels die hun hele lichaam bedekken. De nimfen lijken op de adulten, maar bezitten geen vleugels.

Het eipakket, waar gemiddeld 16 kakkerlakjes in zitten is een bruinzwart pakketje van 8x5x2 mm.

Ontwikkeling

De levenscyclus van de kakkerlak bestaat uit drie stadia: ei - nimf - volwassen stadium. Het wijfje draagt haar eitjes in een eipakketje gedurende 2 dagen, waarna ze het pakketje meestal afzet op een verborgen plaats. Nimfen ontluiken na 6 tot 8 weken en worden volwassen na 6 tot 12 maanden. De volwassen kakkerlakken overleven zowat één jaar, waarbij het wijfje meer dan 150 jongen produceert.

Schade

Kakkerlakken vervuilen voedingswaren met hun uitwerpselen. Ook besmetten ze deze met bacteriën ( Salmonella, Escherichia, ... ), schimmels, mijten, ... die ze meedragen op het lichaam. Bovendien kunnen ze schade aanrichten door aan papier, leer of textiel te knagen. Ze verspreiden een onaangename geur en zijn door de grote aantallen waarin ze voorkomen, uitermate hinderlijk.

Bestrijding

Grote infestaties van dit insect zijn niet veelvoorkomend, omwille van hun grote omvang en hun trage ontwikkeling.

De bestrijding van kakkerlakken moet oordeel- en vakkundig worden aangepakt. De hulp van een specialist is nodig, maar ook de hulp van de bewoners. Deze kunnen de woonplaats onaantrekkelijk maken. Ontzeg kakkerlakken schuilplaatsen; dicht spleten en kieren, kabel- en buisdoorvoeren, zelfs de kleinste. Kakkerlakken brengen ruim 70% van hun tijd door in de schuilplaatsen. Laat geen afval achter en verwijder zorgvuldig alle etensrestjes. Kakkerlakken kunnen immers maandenlang zonder voedsel overleven. Ook al verjaagt U ze hiermee niet, toch is een verbetering van huiselijke hygiëne een tegenvaller voor hen.

De ontsmettingsspecialist is erop getraind dit ongedierte uit te roeien. Hij kent de schuilplaatsen en de leefgewoonten en zal de aangepaste methodes aanwenden om de plaag met het minste ongemak te bestrijden, hetzij met lokaasgel, eventueel in combinatie met insecticides of lijmvallen.
Er wordt rekening mee gehouden waar kakkerlakken gesignaleerd zijn en tevens waar ze zich kunnen verschuilen of waarheen ze kunnen uitwijken. Met een behandelingsprogramma daalt het aantal kakkerlakken onmiddellijk. De volledige uitroeiing kan echter wel iets uitlopen. Nabehandelingen maken het mogelijk wederinfectie te bestrijden of een programma af te ronden.

Maar het belangrijkste blijft het verwijderen van etensresten. Zolang een voedselbron aanwezig is, zullen de kakkerlakken blijven komen.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset