Bruine rat

Algemeen

De bruine rat (Rattus norvegicus) is afkomstig uit Oost-Azië, van waaruit ze zich deels te voet,
deels per schip verspreid heeft.
Momenteel is het een belangrijke pestsoort geworden.
Bruine ratten zijn nachtdieren met een groot aanpassingsvermogen.
Het zijn alleseters en voeden zich zowel met plantaardig als dierlijk voedsel.
Ze eten graag vlees en zijn niet vies van vuilnis.

Identificatie

De bruine rat heeft een geblokt en gespierd lichaam. De volwassen exemplaren hebben een lichaamslengte van 19 tot 28 cm en wegen tot 500 gr. Ze hebben een stompe snuit, relatief kleine oren en een korte dikke staart, die 80 tot 100% van de lichaamslengte meet. De kleur van de rug is grijs - bruin, de buik is bleek - grijs. Allerlei kleurvarianten komen voor. Er zijn 5 tenen aan voor-en achterpoten. Jonge ratten kunnen we onderscheiden van muizen door hun grote achterpoten en relatief grote kop.

Ontwikkeling

Bruine ratten leven vooral op de bodem en nestelen ondergronds. Ze kunnen uitstekend zwemmen maar klimmen slecht. Rattenparen bakenen hun territorium af. Ze verplaatsen zich  langs goed te herkennen looppaden. Nesten worden gebouwd van stukjes stof, papier, stro of andere zachte materialen. De nesten situeren zich meestal buiten gebouwen, onder verhardingen of in de grond. In steden nestelen ze in riolen. Bruine ratten worden geslachtsrijp na 3 tot 5 weken en leven ongeveer 1 jaar. Ze hebben 4 tot 7 worpen met 8 tot 12 jongen per worp.

Schade

Het knagen aan verpakkingen, buizen, kabels, e.d. kan ernstige schade veroorzaken. Zoals bij de andere knaagdieren wordt de directe schade door het eten van opgeslagen voedingswaren overschaduwd door het bevuilen ervan met hun uitwerpselen en urine. Rattenstaan tevens bekend voor het overbrengen van verschillende ziekten.

Kadavers van dode ratten kunnen voor problemen zorgen: vleesvliegen leggen er hun eitjes in waarna de maden zich voeden met het karkas van de dode rat. Na enige tijd geeft dit aanleiding tot massale aanwezigheid van vleesvliegen.

Bestrijding

Preventieve maatregelen kunnen reeds zeer veel problemen met bruine ratten voorkomen zoals:

  • voedsel onbereikbaar maken ( gesloten vuilcontainer)
  • goede schoonmaak binnen het bedrijf
  • onderhoud van terreinen en walkanten
  • langdurige opslag van goederen vermijden
  • regelmatige controle van binnengebrachte goederen en van de opslagplaatsen
  • alle gaten in muren dichten
  • goed-sluitende deuren
  • plaatsen van rodenticiden

Contacteer ons voor een vrijblijvend voorstel.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset