Gewone spekkever

Algemeen

De Gewone Spekkevers (Dermestes lardarius) waren vroeger gevreesde voorraadinsecten omdat vlees onder de vorm van spek, hesp, worst in open lucht gedroogd werd. Dankzij onze moderne bewaringstechnieken (koelkasten en diepvriezers) is de aanwezigheid van spekkevers in woningen sterk verminderd. Toch kunnen ze zich vermeerden in gedroogd honden- of kattenvoer. In bedrijven welke gedroogde vis, beenderen, huiden en dergelijke verwerken kunnen ze nog voor aanzienlijke problemen zorgen. De spekkevers zijn goede vliegers en worden aangetrokken door rottende voedselresten.
De broedplaats kan bestaan uit etenswaren, die in een keuken zijn vergeten, vaker echter zijn er afkomstig uit duivennesten of dode mus onder het dak.

Identificatie

De spekkever is een donkerbruin - zwarte kever met en relatief brede geel - grijze band over de vleugelbasis. De onderzijde is licht. De lengte bedraagt 6 - 7,5 mm.
De eitjes zijn blinkend wit, banaanvormig, 2 - 3 mm lang en 0,6 mm breed.
De volgroeide larve is 11 - 13 mm lang (2x de lengte van het imago). Ze is sterk behaard en bij het eten van vochtig voedsel laat de larve lange (10 - 20 cm) strengen achter.

Ontwikkeling

Het eistadium duurt ongeveer 3 à 12 dagen. Larven van de Gewone Spekkevers worden in ongeveer een maand volwassen, daarna zoeken velen een andere schuilplaats waar ze zich verpoppen. Ze knagen vaak gangen in hout of pleisterwerk en vele andere materialen. Daar verpoppen ze zich, waarna het volwassen insect ontluikt na ongeveer 3 à 14 dagen.

Alhoewel de ontwikkeling zeer snel verloopt, duurt her lang vooraleer de wijfjes eitjes leggen.

Schade

Zowel de larve als de volwassen kever eet gedroogd vlees, hesp, spek, worst, gedroogde vis, gedroogd honden-en kattenvoer, kaas, ...
Daarnaast voedt de larve zich met honingraten, dode vogels, pelzen, maar niet met textiel. Om te verpoppen verlaat de larve zijn voedselbron en boort zich in hout of andere produkten zoals tabak, beenderen, lood, zink, vezelplaten, ...
Hierdoor kunnen ze in pakhuizen aanzienlijke schade aanrichten aan artikelen, die anders nooit door insecten worden aangetast. De schade aan hout doet soms verkeerdelijk denken aan houtkevers.

Bestrijding

Preventief kan er door een goede bedrijfshygiëne voor gezorgd worden dat er geen voedselresten blijven liggen.
Er zal eerst worden gezocht naar de bron van de plaag. Eens deze gevonden en verwijderd werd, zal deze plaats gereinigd moeten worden. Om de Gewone Pelskever volledig te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen behandeld worden met een residueel werkend insecticide. Hierdoor worden de schuilplaatsen bespoten met een voor insecten giftig residu aangebracht, dat nog enkele maanden zijn dodelijke werking op de insecten behoudt. Om een effectieve bestrijding te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de bewoner al deze plaatsen voor de ongediertebestrijder bereikbaar maakt.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset