Motvlieg

Algemeen

De kleine donkere muggen, die men vaak op muren en in wastafels in badkamers en op toiletten ziet rondkriebelen, zijn motvliegen (Psychoda alternata), ook aalputviegen of motmuggen genoemd. Hun vleugels zijn naar verhouding groot en behaard, maar Motvliegen zijn helemaal geen goede vliegers. Ze bewegen zich zachtjes in een springerige vlucht of lopen gewoon rond. Motvliegen leggen hun eieren in de in vervuild, troebel water of in vochtig organisch materiaal, dat zich in watersloten en afvoeren ophoopt. De larven voeden er zich met de rottende bestanddelen, bacteriën en schimmels.

Identificatie

Volwassen motmuggen zijn grijs, driehoekig van vorm, en tussen de 3 en 5 mm groot. Ze zijn te herkennen aan de behaarde vleugels, waardoor ze eruit zien als een mot. Deze vleugels, groter dan hun lichaam, zijn in rust in hartvorm over het lichaam gevouwen, met de kop naar onder. De eieren zijn minuscuul klein, bruin of crèmekleurig. De larven zijn pootloos en worm-achtig. Ze zijn witgrijs en de uiteinden zijn verhard en iets donkerder. Ze hebben een afmeting van ongeveer 9 mm.

Ontwikkeling

De eieren worden gelegd in hoopjes van 10 tot 200 stuks, die uitkomen in minder dan 48 uur. Het larvenstadium duurt 9 tot 15 dagen, waarna de larven zich verpoppen. Na de verpopping, die 20 tot 40 uur duurt, komt de volwassen mug. De volwassen muggen leven 1 tot 3 weken.

Schade

Ze eten binnenkomend organisch materiaal, bacteriën, algen en schimmels. Motvliegen zijn natuurlijk irritant in huis, maar richten geen schade aan, ze kunnen niet steken.

In filters van rioolsystemen hebben ze zelfs een nuttige functie, omdat de larven de omzetting van organisch materiaal bevorderen.

Bestrijding

Voor het bestrijden van de motmuggen is het belangrijk eerst de broedplaats te vinden. Deze broedplaats kan zich bevinden in buizen, valse plafonds, kruipkelders, dakgoten, verluchtingspijp van de septische put,….
Eens de broedplaats werd gevonden, kan men deze behandelen met heet sodawater en kan men de broedplaats reinigen (bv. weghalen van modderlaagjes). Het is ook belangrijk de uitgangswegen van mogelijke voedingsbronnen alsook containers met organisch afval goed af te sluiten, de verluchtingspijp van de septische put kan men best met gaas met een zeer kleine maaswijdte afdekken en de kruipruimten moet men afdekken met een laagje zand.

Een chemische bestrijding is in de meeste gevallen niet nodig mits de juiste weringmaatregelen worden getroffen.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset