Pelskever

Algemeen

In het voorjaar vliegt de pelskever (Attagenus pellio) buiten rond waarbij ze bloemen bezoekt en stuifmeel en nectar eet. Hierbij kunnen ze toevallig bij u in huis belanden. Geen reden tot paniek dus. De eieren worden gewoonlijk in muizen – en vogelnesten gelegd. In huis kunnen Pelskevers hun eieren in wollen stoffen leggen en overal waar maar voedsel voor de larven te vinden is, bv. reten tussen vloerplanken, panelen en andere plekjes waar zich wollen pluisjes kunnen verzamelen. Ook bont en opgezette dieren worden aangeknaagd. De larven leven van haren, veren en afval.

Identificatie

De pelskever is 4-5 mm. lang, donkerbruin tot zwart gekleurd met op het halsschild en midden op de dekschilden een witte vlek.
De larven, die van de pelskever kan 12 mm. bereiken en hebben een kenmerkend pluimpje haren op de punt van hun achterlijf.

Ontwikkeling

De pelskevers ondergaan een volledige gedaanteverwisseling. Dat wil zeggen dat ze de stadia ei-larve-pop-imago (volwassen stadium) achtereenvolgens doormaken. Het eistadium duurt, afhankelijk van temperatuur en luchtvochtigheid 6-35 dagen, het larvale stadium kan zelfs 2-12 maanden in beslag nemen. Het popstadium duurt 5-19 dagen terwijl daarna de kever 7-41 dagen in leven kan blijven.

Schade

De schade wordt enkel veroorzaakt door de larven. Deze kunnen aanzienlijke schade veroorzaken aan wollen vloerbekleding, kleding en opgezette dieren.

Bestrijding

Om de pelskever te bestrijden moeten alle schuilplaatsen waar larven worden aangetroffen behandeld worden met een residueel werkend insecticide. Hierdoor worden de schuilplaatsen bespoten met een voor insecten giftig residu aangebracht, dat nog enkele maanden zijn dodelijke werking op de insecten behoudt. Om een effectieve bestrijding te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat de bewoner al deze plaatsen voor de ongediertebestrijder bereikbaar maakt. Denk hierbij vooral aan plinten, naden en kieren en onder de randen van de vloerbedekking. Ook is het aan te bevelen om voor de behandeling zeer grondig te stofzuigen, vooral op moeilijk bereikbare plaatsen.
Wanneer de insecten zich in een kledingkast of kist bevinden, dient men de kleren eruit te halen zodat de naden en kieren behandeld kunnen worden. Kinderspeelgoed moet voorafgaand aan de behandeling worden opgeruimd. Bij behandeling van de kasten kan speelgoed in plastic zakken worden verpakt. Na de behandeling mag de woning twee uur niet betreden worden en daarna moet u goed ventileren.

Kleding wordt liever niet behandeld met bestrijdingsmiddelen. Kleding en andere textiel die is aangetast kan men het beste (laten) reinigen (tenminste 30 minuten bij 60°C zal dodelijk zijn). Een Pelskeverplaag kan zeer hardnekkig zijn en het is soms nodig de behandeling na 8 weken te herhalen indien geen afdoende resultaat is verkregen.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset