Rijstmeelkever

Algemeen

Rijstmeelkevers (Tribolium confusum) worden voornamelijk in meel-en grutterswaren aangetroffen, maar kunnen verder van zeer gevarieerd voedsel leven: bonen, gedroogde vruchten, kruiden en chocolade. Ze komen verspreid over gans de wereld voor. Rijstmeelkevers zijn secundaire beschadigers die zich voeden op reeds aangetaste producten.

Identificatie

Rijstmeel kevers zijn ca. 4 à 5 mm lang, slank van vorm en bruin tot roodbruin van kleur. De antennen van rijstmeelkevers zijn aan het uiteinde knotsvormig. De larven van rijstmeel kevers zijn tot 8 mm lang, slank van bouw en geelbruin van kleur.

Ontwikkeling

De eitjes van de rijstmeelkevers komen na ca. 7 dagen uit, de larven zijn actief en groeien via 7 à 8 vervellingen naar het popstadium. De poppen liggen los in het voedsel, verkleuren van geel naar donkerbruin totdat rijstmeel kevers verschijnen. Vrouwelijke rijstmeel kevers kunnen in een periode van een paar maanden tot ca. 450 eitjes leggen. Rijstmeelkevers hebben warmte nodig voor de ontwikkeling. Hun voorkeurstemperatuur is 30°C, als de temperatuur beneden 18°C blijft, heeft er geen vermeerdering noch ontwikkeling plaats. Bij 15°C of lager sterven de larven van rijstmeel kevers na ca. 50 dagen en rijstmeel kevers na ca. 25 dagen. Bij temperatuur onder 0°C sterven alle ontwikkelingsstadia van rijstmeel kevers binnen 2 weken. In verwarmde ruimten (ca. 20° C) treden 3 à 4 generaties per jaar op. De kevers hebben - afhankelijk van de temperatuur - een levensduur van tenminste 1 jaar.

Schade

Rijstmeelkevers richten voornamelijk schade aan in opslagplaatsen en fabrieken waar zetmeelhoudende producten worden verwerkt, maar ook in gewone keukens zijn ze niet ongewoon meer. Aangetast meel krijgt een grijzige kleur en heeft de neiging tot schimmelen. Rijstmeelkevers kunnen zich bijzonder snel voortplanten, een wijfje kan meerdere honderden eieren leggen en zelfs in zeer goed afgesloten verpakkingen binnendringen.

Bestrijding

Preventief is het belangrijk alle zetmeelhoudende producten goed afgesloten te houden of te bewaren in een gekoelde ruimte en gemorste voedingswaren onmiddellijk op te ruimen.

Bij bestrijding zal allereerst de bron moeten worden opgezocht en verwijderd. Alle zetmeelhoudende producten moeten worden gecontroleerd op eventuele aanwezigheid van de rijstmeelkever. Nadat de bron verwijderd werd, wordt deze plaats goed gereinigd en gestofzuigd om achterblijvende eitjes, cocons en larven te verwijderen. Eventueel kunnen de aangetaste plaatsen worden behandeld met een residueel werkend insecticide.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset