Vleesvlieg

Algemeen

De wijfjes van de Vleesvliegen leggen hun eieren gewoonlijk op dode dieren; de lucht van vlees ruiken ze van op kilometers afstand. Eieren worden ook wel in ander rottend organisch materiaal en zelfs in uitwerpselen gelegd.

Binnenshuis kunnen Vleesvliegen afkomstig zijn van dode jonge vogels of van dode ratten of muizen. Eén dode rat kan zeker voedsel opleveren voor 4000 maden. Al die krioelende maden kunnen er erg onsmakelijk uitzien, ze besparen ons echter een stank, die mogelijker nog onsmakelijker is.

Identificatie

Vleesvliegen zijn over het algemeen metaalglanzend blauw of groen. Zeer algemeen zijn de vleesvliegen van het geslacht Calliphora en de groen- of koperkleurige keizervliegen van het geslacht Lucilia.

Ontwikkeling

De eieren komen binnen 1 dag uit en de maden boren zich direct in hun voedsel. Ze groeien bijzonder snel, binnen een week zijn ze volwassen en verlaten ze gewoonlijk het aas waarna ze zich verpoppen.

De maden kruipen van het licht weg en zullen daarom vaak tussen spleten, in panelen en onder het tapijt terecht komen. Na verloop van 8-10 dagen komen de volwassen insecten uit hun poppen, ze zoeken nu het licht op, vliegen weg, paren, leggen eieren, enz..

Schade

Ook de vleesvliegen worden verdacht van ziektes over te brengen. De stofwisselingspriducten van de maden zijn niet zo gezond,als men dus vlees wil consumeren dat aangetast is, moet van het op voorhand grondig schoongemaakt worden.

Bestrijding

Om te voorkomen dat u overstelpt wordt door vleesvliegen geldt als algemene regel tegen ál het ongedierte, steeds alle oppervlakken goed reinigen. Waar nodig kunnen ook vliegengaas, horren en lintgordijnen gehangen worden.

Stel dat er toch een grote hoeveelheid vliegen aanwezig is, is het belangreijk de bron op te zoeken en te verwijderen. Hierna zal de plaats van ontwikkeling alsook de rustplaatsen van vliegen grondig moeten behandeld worden met de daarvoor toegelaten insecticiden.

info@bugbusters.be

Contacteer bugbusters

0476719759

Contactformulier

BUG BUSTERS BVBA

Sint-Jobsesteenweg 112, 2930 Brasschaat, België

envelopephone-handset